Presa centrala relateaza o poveste interesanta, in centrul atentiei fiind comuna aradeana Savarsin.

Se spune ca aici ar fi trait si este inmormantata, Teresa Bruriswick, care ar fi fost iubita celebului compozitor Ludwig Von Beethoven
Cat de reala este aceasta poveste este greu de spus, cert este insa ca odata cu aparitia sa pe canalele mass- media centrale, Savarsinul a devenit, pe langa localitatea care gazduieste Cestelul Regal si localitatea unde este inmormantata iubita lui Beethoven…
Iubita lui Beethoven, inmormantata la Savarsin
Biserica Catolica se afla, in Savarsin, vis-a- vis de resedinta familiei regale, fiind o cladire, paraginita, dar plina de legende.
Asta pentru ca, de-a lungul timpului, pe aici au pasit multe personalitati, de la membri ai familiei regale romane, conti si contese si pana la compozitorii Franz Liszt si Ludwig van Beethoven.
De acesta din urma se leaga si una dintre cele mai fascinante povesti, cea a iubirii dintre compozitor si fiica lui Franz Brunswick, din Savarsin.
Potrivit localnicilor biografilor compozitorului, Bethoven a si compus o sonata, care i-a fost dedicata iubitei sale de pe meleagurile aradene.
Ingrijitorul Bisericii Catolice din Savarsin, Nicu Macavei, stie toate povestile legate de viata personalitatilor care au trecut pragul lacasului de cult.
Le-a auzit de la bunicii si strabunicii sai care au trait acele vremuri.
„Batranii mei mi-au spus ca Teresa Brunswick era una dintre iubitele lui Beethoven. Acesta era prieten cu Franz Brunswick, tatal ei si a venit de mai multe ori in vizita la Savarsin”.
Mormantul Teresei Brunswick se afla chiar in interiorul lacasului de cult.
Sub un covor rosu, asezat pe jos in biserica, se afla mormintele nobililor Forray, care s-au ingrijit de lacasul de cult.
Primul este al lui Andrei Forray, un conte foarte bogat. Sotia sa, Iulia Forray, nascuta Brunswick, se odihneste langa sotul ei, tot in fata altarului.
Cel de-al treilea mormant este al Teresei Brunswick, sora Iuliei Forray.


Sonata pentru Teresa Brunswick

„Beethoven a venit aici pentru ca era prieten cu Franz Brunswick si s-a indragostit de Teresa” , spune ingrijitorul bisericii.
O batrana din comuna, Emilia Cerean, intareste afirmatia ingrijitorului.
Batrana mai spune ca a auzit de la parintii ei ca pe atunci toata lumea stia de povestea de dragoste dintre cei doi, dar ca ei nu s-au afisat singuri prin sat.
Povestea apare inclusiv in monografia comunei Savarsin, unde se precizeaza ca celebrul compozitor i-a si dedicat o sonata iubitei sale de pe meleagurile aradene.
„Teresa Brunswick a ramas in legenda ca iubita nemuritoare a marelui compozitor Beethoven. In anul 1807, compozitorul german a fost la Savarsin, aflandu-se in mare intimitate cu familia Brunswick. Capului familiei, Franz Brunswick, numit de compozitor scump prieten si frate, i-a fost dedicata si o sonata, Apassionata. Mai apoi, Beethoven i-a dedicat Teresei „Sonata 78”, scrie Iosif Dohangie Cojan in „Monografia Comunei Savarsin”.
Unii sateni, in frunte cu preotul catolic Titus Mutiu, nu cred nici ca povestea de dragoste a existat, nici ca Beethoven i-ar fi scris o scrisoare Teresei Bunswick si sustin ca nimeni nu poate dovedi aceste lucruri. Directorul Filarmonicii Timisoara, Ioan Fernbach, ii contrazice, cel putin in ceea ce priveste povestea sonatei.
„Este adevarat ca marele Beethoven a compus o sonata pentru Teresa Brunswick. In lucrarile scrise despre compozitor apar si date referitoare la ea”, spune directorul Filarmonicii Timisoara.

Adevarul…il stie doar timpul si Dumnezeu…

Marius Grada & Calin Ghinaciu – Ziarul Transilvania.
Reclame