CASTELUL DE LA SAVARSIN

Castelul de la Săvârşin este un castel în judeţul Arad, deţinut de familia regală. Se situează în satul Savarsin , la jumătatea drumului dintre Arad si Deva. Domeniul regal include şi un parc în care se găsesc specii rare de arbori. Castelul în forma lui actuală datează din 1870, când a fost refăcut în stil neoclasic, însă castelul original este mult mai vechi.

Istoric

Construcţia primului castel a fost începută în 1650 şi a fost finalizată în 1680. El aparţinea familiei nobiliare maghiare Forray. La 1784, răsculaţii lui Horea l-au devastat şi incendiat, astfel că el a trebuit refăcut. De-a lungul timpului clădirea a suferit mai multe refaceri, adăugări şi modificări. Forma sa finală, cea sub care se prezintă azi, datează din 1870.

Proprietatea castelului s-a transmis prin nobilimea maghiară, pentru ca spre sfârşitul dominaţiei maghiare asupra Transilvaniei să treacă în fine în proprietatea lui Carol Hunyady, care a stăpânit domeniul Săvârşin până la moartea sa în 1932. După moartea acestuia, domeniul intră în proprietatea societăţii „Corvin”, la care acţionar majoritar era Anton Mocioni. La 26 martie 1943, acesta vinde acţiunile majoritare regelui Mihai I. În aprilie al aceluiaşi an transferul către rege se finalizează, iar societatea „Corvinul” este lichidată. Mobilierul însă nu fusese cumpărat, motiv pentru care a fost restituit familiei Hunyady şi trimis în Ungaria. În ceea ce priveşte clădirea, aceasta se afla în stare de degradare şi a necesitat importante investiţii din partea familiei regale pentru renovarea şi modernizarea acesteia.

După abdicarea regelui Mihai la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. A urmat o perioadă în care clădirea nu a mai fost îngrijită şi prin urmare s-a degradat din nou. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a preşedintelui Nicolae Ceauşescu.

După 1990 castelul de la Săvârşin a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. În anul 2001 el a fost retrocedat Regelui Mihai I.

Imagini

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: