Dubasii din Savarsin

Umblatul cu duba se practica de catre feciori si barbati in seara de ajun, in prima zi de Craciun, pana seara tarziu, si a doua zi.
In timp ce mergeau de la o casa la alta se bateau dubele, ca toti sa stie ca se apropie colindatorii, apoi unul dintre ei intra in casa si intreba daca-i primesc sau nu.
La raspunsul afirmativ anunta ceata care canta, la usa, colindul: „Slobozi-ne gazda-n casa / ca de aseara stam pe afara/ si urechile inghetara, etc.”
Dupa care intrau in casa, batand dubele si se asezau in jurul mesei, avand la mijloc pe dubasi.
Incepeau colinde in timp ce stapana casei punea pe masa carnat, sangerete, placinte cu mac, cu nuca sau cu branza, iar stapanul casei pune bautura si pofteste pe colindatori sa inchine si sa bea in sanatatea tuturor.

Pentru zona Savarsin, intotdeauna, in ajunul Craciunului, dubasii, colindatorii care vestesc nasterea Mantuitorului nostru, isi incep colindul la biserica, trec pe la primarie si la Castelul Regal, inainte de a porni catre casele din comuna. Pastrand si acum vie traditia populara, spectacolele dubaşilor se desfăşoară pe uliţe, în curţile oamenilor si case. Dubasii din Savarsin, pastreaza nealterat un obicei stravechi, specific Vaii Muresului. Ei se imbraca in sube, pantaloni si camasi tesute la razboi. Acompaniate de dube, colindele dubaşilor din Savarsin, conţin şi un element care apropie acest spectacol de jocurile cu măşti : jocul ţurca.

Pentru imagini cu dubasii din Savarsin, click aici.Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: